Скъпа Великобритания, ти сериозно ли? Имаш ли толкова време? Както изглежда,

...
 Скъпа Великобритания,
ти сериозно ли? Имаш ли толкова време? Както изглежда,
Коментари Харесай

Времето ти изтича, Великобритания!

  " Скъпа Англия, ти съществено ли? Имаш ли толкоз време? Както наподобява, след няколко седмици ще излезеш неподготвена от Европейски Съюз - без съглашение. Което ще бъде същинска злополука за теб, каквото и да настояват хардлайнерите на Брекзита. Ако депутатите не одобряват нужния закон за " развода " с Европейски Съюз, или пък анулират параграф 50-и, тогава ти следва един " корав " Брекзит. Защо тогава пилееш скъпо време за вътрешнопартийни борби? Ако Тереза Мей беше изгубила вота на съмнение, щеше да изгубиш до шест седмици до излъчването на ново държавно управление. А ти имаш единствено още някакви си 14 седмици, преди да напуснеш Европейски Съюз на 29 март. Тогава за теб ще настъпи денят " Х " - денят на Брекзита.Неслучайно употребявам подобен език - той е и единственият, който наподобява схващат някои англичани. На тях ще им кажа следното: 
По мотив на вота на съмнение, английският народен представител и парещ последовател на Брекзита Бърнард Дженкин написа в Туитър: " Англия трябваше да си смени министър-председателя и през май 1940 година, когато страната се намираше в доста по-тежка рецесия. Но щом се постанова нещо, ние го вършим, и толкоз ". Но в този момент не сме в 1940 година, нито се намираме във Втората международна война. Вече повече от 70 години живеем в мир - посредством и на европейското единение. И още: Вие сами си надробихте тази попара. Защо тогава искате точно в този момент да се отървете от Тереза Мей и да разедините още повече така и така мощно разединената страна?

А в този момент към Англия: ти наподобява се опитваш единствено да протакаш нещата, което в действителност правеше и през последните две години. За което голяма виновност има също и Тереза Мей.

Последната борба на Мей

Абсолютно ненужните незабавни избори от 2017 година костваха скъпи месеци, които можеха да бъдат употребявани за усилена работа за разработване на съглашение, вместо да се прахосват за предизборни акции. Тези избори излъчиха едно още по-нестабилно държавно управление.

После Тереза Мей показа първия си план, така наречен проект " Chequers ", който стана пиедестал за напускането на Европейски Съюз. Но доста време беше пропиляно - цяла безкрайност бих споделил - за постигането на някакъв прогрес и за последвалото отлагане на гласуването.

Чак директно преди вота на недоверие Тереза Мей наподобява налучка правилния звук: в една доста остра своя тирада тя предизвести, че една промяна на ръководството в този момент " ще заложи на карта бъдещето на нашата страна и ще породи несигурност, каквато ние в този миг не можем да си позволим ". И тя има право - единствено след 6 дни Народното събрание излиза в коледна ваканция. 
 DW Kommentarbild Robert Turner
Робърт Търнър

Нека обаче помислим какво би могъл да реализира един нов министър председател преди Брекзита. Нито съотношението на силите в Народното събрание щеше да се промени, нито държавното управление би се сдобило с болшинство, а броят на депутатите, които са за оставане в Европейски Съюз, щеше да си остане същият. Нямаше да настъпят и никакви промени във връзка с предпазния механизъм за Ирландия (срещу връщането на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия), така наречен Backstop, в случай че отпред на държавното управление бе застанал един буен последовател на Брекзита. Споразумението от Белфаст не планува, нито пък Европейски Съюз желае такава твърда граница на острова и, в случай че имаше време, този въпрос трябваше от дълго време да е решен към този момент. 

Каква е алтернативата?

Но да видим и какви са реалистичните ти други благоприятни условия? Нови парламентарни избори? За тях няма време. Нов Брекзит-референдум? И за него нямаш време. Сделка с Европейски Съюз по сходство на модела Канада-Норвегия-Швейцария? Знаеш ли обаче какъв брой време би трябвало за договарянето на такава договорка?

И тъкмо в това е казусът: даже да разполагаше с всичкото време на света, всичко това отново нямаше да е постижимо. Онези над 48 бунтовници, които желаеха да смъкват Тереза Мей, се заблуждават, че един нов министър председател би постигнал по-различна договорка за Брекзита.

Не, различен резултат няма да има. А Европа споделя: стига, задоволително, дотук. Времето изтича, а ти наподобява не искаш да го проумееш. Има някаква тъжна символика в това, че и фамозният Биг Бен тези дни е смълчан - стрелките на часовника му бяха отстранени през април за ремонт, който ще отнеме три години. За ремонта на страната обаче ще би трябвало повече време. "
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР